Новини

Як правильно використовувати, зберігати та доглядати pH-електроди


рН-метри або рН контролери - це відносно нескладні у використанні прилади, які при належному використанні забезпечують надійні та точні вимірювання кислотності. Найважливіша їх частина – це електроди, які відповідають за безпосередній вимір рН.

Регулярне профілактичне обслуговування електрода дуже важливе для продовження терміну його служби та отримання найкращих результатів. Тільки при правильному зберіганні, використанні та догляді pH-електроди будуть давати точні результати. Наш чек-лист дозволить перевірити, чи все ви правильно робите під час роботи з електродами.


1. Електрод не повинен висихати

Найважливіший пункт. Не залишайте електрод на відкритому повітрі, стежте, щоб він не висихав. Це шкодить рН-чутливій скляній мембрані, скорочує термін служби електрода та призводить до значного збільшення похибки вимірювання.

Якщо електрод висох, то перед виміром його потрібно опустити в розчин для зберігання принаймні на годину, а потім бажано провести калібрування.

Електрод не повинен висихати

2. Електрод не потрібно терти

Не протирайте електрод серветками або тканиною. Ви можете подряпати або пошкодити скляну поверхню, а на електроді може утворитися статичний заряд, який впливатиме на результати вимірювання рН. Краще обполіскувати електрод дистильованою або деіонізованою водою, а щоб видалити надлишок вологи, можна акуратно промокнути його безворсовою серветкою.

У жодному разі не чіпайте електрод рН метра руками. Шкірний жир не тільки вплине на показання, а й може вивести електрод із ладу.

Електрод не потрібно терти

3. Електрод треба зберігати у спеціальному розчині

Зберігання в деіонізованій воді призводить до вилуговування іонів зі скляної мембрани, через що виміри стають повільнішими. Електроди завжди слід зберігати у спеціальних водних та багатих іонами розчинах. У такому випадку рН-чутливий шар гелю, що утворюється на скляній рН-мембрані, залишається зволоженим і багатим іонами. Це необхідно, щоб рН-мембрана стабільно реагувала значення рН зразка. Якщо немає розчину для зберігання електрода, зберігайте його в буферному розчині з рН 4 або 7.

Не використовуйте звичайну очищену або дистильовану воду для зберігання електрода рН!

Очищена вода містить дуже невелику кількість солей у порівнянні з внутрішньою рідиною електрода (всередині знаходиться сіль у вигляді рідини або гелю). При значній відмінності концентрацій відбувається перехід рідини з ковпачка в електрод, що порушує баланс і виводить електрод із ладу.

Електрод треба зберігати у спеціальному розчині

4. Електрод потрібно регулярно чистити

Наліт на електроді, який утворюється на рН-чутливому склі під час його використання, може призвести до неправильних калібрування та вимірювання.

Електрод чистять за допомогою спеціального розчину, що очищає, який підбирають під конкретний електрод і зразки. Можна чистити електрод у ультразвуковій ванні з водою. У разі сильних забруднень можна скористатися розчином соляної кислоти (0,1 моль/л).

Електрод потрібно регулярно чистити

5. Електрод потрібно регулярно калібрувати

Всім рН-електродам необхідне часте (в ідеалі щоденне) калібрування. Для отримання надійних вимірювань та кращої точності необхідне калібрування щонайменше по двох точках. Зазначимо, що після калібрування слід вимірювати зразки зі значенням pH лише в межах обраного діапазону калібрування.

Завжди намагайтеся використовувати свіжий буфер або витрачайте калібрувальний розчин протягом тижня. Відливайте трохи рідини в скляну ємність, а решту баночки щільно закривайте. Не виливайте розчин після калібрування назад у загальну ємність.

Електрод потрібно регулярно калібрувати

6. Електрод може бути спеціалізованим

Електроди не універсальні і не однаково застосовні для різних умов вимірювань. Конкретно для ваших методик або зразків може знадобитися спеціально розроблений електрод: для вимірювання за високої або низької температури, для харчових зразків, для сухих зразків або емульсій, для зразків з плавиковою кислотою і т.д.

Використовуйте правильний електрод.

Електрод може бути спеціалізованим

7. Електрод потрібно правильно занурювати у зразок

Для точного виміру pH у зразок потрібно занурити як скляну мембрану, так і еталонний спай. Беріть достатню кількість зразка, а якщо ви працюєте з дуже маленькими зразками, зверніть увагу на спеціальні напівсферичні електроди для мікрозразків.

Електрод потрібно правильно занурювати у зразок

8. Електрод треба регулярно оглядати

Перевіряйте електрод на сліди пошкоджень. Очікуваний термін служби рН-електроду при правильному використанні та догляді становить від 1 до 3 років.

Електрод треба регулярно оглядати

pH-електроди ETATRON

Датчик рівня PH, пластик

Датчик рівня PH, пластик

з кабелем 1 м. - 6 м.
або без кабелю

Електрод рівня рН з кабелем, скло

Електрод рівня рН з кабелем, скло

з кабелем 1 м. - 5 м.

Електрод рН без кабелю, скло

Електрод рН без кабелю, скло

Кабельний роз'єм для підключення: DIN 19262, SN6

З'єднувальні кабелі для датчиків pH

З'єднувальні кабелі для датчиків pH

Підключення: DIN 19262, SN6

Буферні pH розчини для калібрування

Буферні pH розчини для калібрування

PH 4, PH 7 и PH 9