Новини

Як працює електромагнітний витратомір?


Вимірювання витрат є важливою складовою для діяльності будь-якого підприємства. Існує безліч приладів для виміру витрат, але особливої уваги гідний електромагнітний витратомір. Пристрій має повнопрохідну конструкцію. Є економічно вигідним рішенням під час використання в агресивному середовищі. Електромагнітний витратомір забезпечує високу точність вимірювання об'ємної витрати на підприємствах різних сфер діяльності.


Конструкційні особливості

У конструкційному плані пристрій складається з двох основних елементів: датчика контролю витрати і перетворювача для вимірів. Перший встановлюється безпосередньо у трубопровід і відповідає за формування електричної напруги, що утворюється за рахунок переміщення рідини у трубопроводі. Вимірювальний перетворювач використовується для виміру згенерованої напруги, перетворюючи його на показники витрати і відправляючи результати вимірів в центральну систему управління.

Конструкція та принцип роботи електромагнітного датчика для вимірювання потоку

Як відбувається замір?

У обчислювальному процесі задіяні котушки та пара електродів. Комутація здійснюється за допомогою перетворювача шляхом подачі струму на обмотки. На момент проходу електрики між котушками створюється фіксоване магнітне поле. Якщо трубопровід почати подачу, то під впливом магнітного поля спостерігатиметься поділ частинок з позитивним (+) і негативним (-) зарядами в рідині. Це сприяє утворенню невеликої напруги між електродами, достатнього для вимірювання. Провідність технологічного середовища у трубопроводі має досягати певного рівня. Це необхідно, щоб блок електроніки зміг здійснити вимірювання на електродах. Такий принцип виміру спирається на фізичний закон Фарадея. Фіксується прямо пропорційна залежність індукованої напруги від швидкості рідини, що транспортується, яка переміщається через створюване магнітне поле.

Індукована напруга між електродами подається на перетворювач, де конвертується у збільшену швидкість руху потоку. Знаючи площу перерізу труби та швидкість руху рідини, є можливість обчислення об'ємної витрати. Для забезпечення точної та коректної роботи датчика витрати внутрішня частина труби покривається спеціальним матеріалом - футеровкою. Від якості футерування, а також матеріалу на електродах, безпосередньо залежатиме стійкість до згубного впливу агресивних середовищ.

Електромагнітний витратомір має обмеження у сфері використання, пов'язані з підвищеним рівнем шуму, створюваним пристроєм на момент своєї роботи. Також шум може негативно позначитися на вимірах, тим самим будучи причиною утворення незначної похибки в підсумковому результаті вимірювання.

Переваги електромагнітного витратоміра

До переваг цього пристрою можна віднести такі моменти:

  • Забезпечується висока точність вимірів, яка ніяк не залежить від температури, в'язкості та щільності рідини, що протікає.
  • Може встановлюватися в системи трубопроводу з різним діаметром.
  • Після встановлення витратоміра в систему трубопроводу відсутня втрата тиску каналу.
  • Для коректної установки необхідний мінімальний відрізок по довжині прямолінійної труби.
  • Забезпечується високий рівень швидкодії. Виміри здійснюються практично миттєво.
  • Лінійність шкали зумовлює високий рівень виміру незалежно від рівня витрати.

Використання електромагнітних витратомірів дає можливість суттєво економити ресурси, дозволяючи оперативно коригувати витрати.

Електромагнітні витратоміри ETATRON

Електромагнітний витратомір

Електромагнітний витратомір

з перетворювачем